Ansel Adams facebook page



o mare de nori

o mare de nori
Valea Doamnei,muntii Fagaras
HAVE A GOOD DAY

31 aug. 2012

Tabara foto Creasta Cocosului


Am plecat pe 17 aug.12 sa ma intalnesc cu vali(organizatoru') chiar in tabara unde m-au asteptat cu drag vreo 5-6 oameni. Dupa cateva minute de discutii incep construirea cortului care e gata in 10 min. Stam la vorba pe un bustean si povestim mult pana dam de un apus foarte frumos exact langa tabara. Incepe sa se intunece discutiile devin mai familiare si asteptam o trupa noua de 10-12 fotografii(majoritatea din Cluj). Ei isi fac aparitia la o ora tarzie(12:00)...au cutreierat 45 de min. prin padurea din muntii Gutai cu frontalele pe cap...se vedeau ca niste licurici in zare. Noaptea am stat pana la ora 2:00 la un foc de tabara cu permisunea domnului Emil-seful rezervatiei Creasta Cocosului. In ziua urmatoarea se da alarma la 5:30 pentru a merge pana pe Creasta Cocosului sa pozam rasaritul si imprejurimile. Zis si facut la 5:30(eu sunt matinal si ma trezesc al doilea din 18 oameni). Dupa atata distractie si voie buna se trezesc la rasarit 8 oameni un procent destul de bun zicea vali. Pornim spre rasarit si observam si culegatorii de afine si de merisoare ce se grabesc la fel de repede ca noi sa vedem soarele diminetii. Ajungem sus inainte cu 20-25 de minute inainte rasaritului(moment perfect pentru compozitii de exceptie si o lumina cum numai in filme mai vezi). Am stat de la 5:40 la 9:00 si am tot pozat intreaga zona observand diverse culori in compozitii si diverse situatii de iluminare de la ceturile printre muntii Rodnei pana la clarul din aproprierea rocilor din creasta. Venim jos la tabara foto unde ne asteptau ceilalti 10 care deabia se trezisera. Dupa masa urmand sa mergem sa vedem Tinovul Taul Chendroaiei unde domnul Emil ne tine o mica predica despre zona si despre tot ceea ce ne inconjoara(ca doar el e barosanul ar trebui sa stie zonele). Mai tarziu dupa o lunga sesiune de poze mergem pe la ora 18:30 sa pozam apusul de pe Vf.Secatura(1392m).Trecem agale printr-o vegetatie arsa de un mic incendiu si ajungem intr-o zona plina cu jneapan(care ulterior a ars in urma unui incendiu recent pe creasta). Am ajuns sus pe Secatura dupa care am stat 10 min sa ne odihim urmand ca apoi sa facem poze inca 2 ore pana ce apune soarele in zona respectiva. La coborare abordam alt traseu care merge pe creasta si apoi coboram pe o cascada secata de unde ajungem direct in tabara(dupa acele vanturi de sus de pe Secatura). Stam in povesti pana tarziu(eu am fost in cort la 22:00..eram obosit). Dimineata surprindem un rasarit de la tabara si ne incheiem distractie pe la ora 10-11 unde ne luam ramas bun de la vali care mai ramane sa stranga sacul de gunoi. "Have a nice day"

7 aug. 2012

Tipuri de iluminare:Contralumina


Contralumina numita si contrejour, se refera la modul de iluminare al subiectului in care lumina vine spre obiectivul aparatului intr-un unghi foarte apropiat de axa optica. Mai pe intelesul tuturor "contralumina" este defapt pozarea cu fata la soare. Termenul de "contrejour" este foarte des intalnit la genul de fotografiere a portretelor sau al peisajelor.Un exemplu de poza cu compacta in contralumina(un mic test). Tipul de iluminare poate produce "flare" prin obiectul aparatului. Unii fotografi fac poze reusite si cu ajutorul "flare-ului" dar intram intr-un alt articol mai intortocheat. ps:Daca i spui unui profesor foto de termenul de "flare" o sa-ti rada in fata deoarece el foloseste exclusiv "filmul". Problemele se pot rezolva daca folosesti un aparat pe film sau daca petreci vreo 15-20 de minute in fata programelor de editare. Revenim la iluminarea de tip :contralumina. Deseori "contralumina" aduce peisajului un plus de originalitate si duce imaginea spre "minimalism" sau spre abstractizare. Ea poate fi folosita pe orice tip de aparat inclusiv pe telefon. In Slideshow se poate vedea 2 poze:una verticala si una orizontala.In acest caz cea orizontala este mai reprezentativa pentru aceasta compozitie. Va las sa alegeti varianta favorita. Lumina buna.

Magura....munte...nu prajitura

Ajuns dupa 6 ore pana acolo ne-am cazat intr-o pensiune la Magura.
De acolo am pornit timp de 4zile in trasee de bike,hike si foto.
In prima zi am vizitat satul magura si imprejurimile sale in cautarea de noi aventuri pentru zilele viitoare.
Detalii tura mtb:
DST:10.37 km
AS  :13.4 km/h
MS :38.1 km/h
RT  :0:46:15 h/min/s
Destinatie:Magura-Biserica Sfanta Treime Pestera.
Nu va speriati de acei 10km prin sat deoarece satul e unul de tip:rasfirat si aflat la o altitudine de 1200m fiind inconjurat la N-V de muntii Piatra Craiului iar la S-E de muntii Bucegi.
Totusi 10 km de acolo nu se pot compara cu 10 km pe langa localitatea natala.

29 iulie.12:

Am urcat cu rucsacul in spate si cu aparatul la gat pana la Cabana Curmatura(1470m) urmand sa studiez trasaeele marcate pentru drumeti si pentru mtb.
Era o zi insorita de duminica,iar dupa un urcus de 2 ore pana la Cabana am gasit o gramada de turisti cazati cu cortu si la cabana,toti dornici sa plece in salbaticiunea Pietrii Craiului.
Am stat 1 ora sa privesc muntele si m-am intors spre Prapastiile Zarnestiului pe un traseu nemarcat prin Valea Curmaturii cu baietii de la Salvamontul Zarnesti care stiu pe de rost intreaga zona si fiecare poteca.

30 iulie.12
Am urcat la cab.Curmatura din nou urmand sa fac un traseu de creasta in Piatra Craiului.
Am mers impreuna pe un traseu propus impreuna cu 4 clujeni intalniti la cabana.
Traseu propus a durat 3 ore jumate de la cabana carmatura si inapoi.
Am urcat in Saua Curmaturii iar deacolo pe vf.Turnu(1823m)....deacolo am mai urcat pe vf.Padina Popii (1952m) acolo ne-am prins un pic o ploaie marunta(putea sa vina si potopu' ca noi eram echipati dar ne-am ferit de fulgere)....si am coborat pe traseul Lehmann la cab.Curmatura(1470m).La cabana am discutat la masa si am baut o bere rece intr-un peisaj sublim.

In ziua urmatoare am mers cu bicicleta pana la cabana(a 3-a oara),de data asta urcand pe forestierul care ajunge pana sus dupa urcusul a 15-16 km de padure virgina.
Ajuns sus langa stana de langa cabana si porneste ploaia din nou(stau 30 de min si cobor spre prapastii dupa ce imi instalez camera de filmat pe casca).
Insa cel mai frumos moment a fost urcarea dinspre prapastii pana la intrarea in satul Magura unde m-au aplaudat vreo cateva minute niste straini pentru efortul depus sa ajuns in sat.(ps:banuiesc ca erau germani).
Detalii tura:
DST: 24.54 km
RT : 2:25:34 h/min/s
AS : 10.1 km/h
MS : 42.4 km/h





Pozele le gasiti aici.