Ansel Adams facebook page

o mare de nori

o mare de nori
Valea Doamnei,muntii Fagaras
HAVE A GOOD DAY

9 aug. 2010

1-3 august.10-Muntii Paring & 4-7 august.10-Muntii Fagaras

Pornim din Gherla cu o placere de a merge la munte nemaipomenita,insa exista o singura problema se anuntaploi si averse cu descarcari electrice numai in zona de munte.Ajungem la Sebes,destul de repede(2-3 ore).1 august.10Orasul Sebes este punctul de plecare spre muntii Paring si Soseaua Transalpina.Trecem si prin localitatea Capalna care desparte 2 grupe de muntii:Cindrel si Sureanu ,aceasta localitate fiind si intrarea spre muntii Paring dinspre Alba Iulia-Cluj.De aici incep si maiestoasele sale paduri de conifere(tot drumul pana la lacul Vidra fiind strajuit de brazi).
    Ajunsi in localitatea Tau,ploaia incepe si devine violenta.Trecem si de primul lac din muntii Sureanu,Lacul tau bistra
(Al doilea lac de acumulare de pe râul Sebeş (ca altitudine, suprafaţă, volum, etc.).
Lacul Oasa
Dupa alti km ajungem langa Cabana Oasa unde zona se dezvolta pe langa lacul Oasa,acolo ne oprim langa baraj(aprox 1500m) unde am intalnit un grup de motociclisti care se oprisera la baraj,iar un om le explica acestora cum sa ajunga la Novaci Trecand de Ranca,si inclusiv de muntii Paring.Dupa aceasta discutie prelungita le explica motociclistilor ca drumul e in lucru,si e inregula.Pasul Tartarau(1676m),trecem greu pe aici din cauza puhoaielor ,toate apele din jur sunt umflate de ploaie.Coboram din acest pas spre Obarsia Lotrului (1345m) unde exista o statiunea si e drumul de plecare spre ranca,Brezoi sau lacul Vidra.
   Ajungem la lacul Vidra(1289m).Dam o tura pana la barajul Vidra unde pozatul e interzis(la 100 m mai incolo pe baraj "unu filma, asa hai sa stricam toti regula".
  Venim inapoi spre lacul Vidra de la baraj(4km),ne uitam putin la statiunea Vidra care practic nu exista,se afla in paragina ,pacat de acele cladiri nefolosite.
  Campam langa lacul Vidra (1289m) unde ne punem corturile rapid pana nu vine iar ploaia.
  Zona e superba,ca peisaje si ca drum.In privinta drumului Sebes-Obarsia Lotrului-Lacul Vidra drumul este bun,chiar foarte bun(E pus un asfalt gros,betoane  pe margine de drum,deci drumul nu se surpa la vijelii).
 O problema pentru cei sceptici fiind pasul tartarau pe timp de ploaie unde exista portiuni de macadam.

pasul Tartarau(1676m) in timpul ploi


ne stabilim pentru 3 nopti la cort langa lacul Vidra (1289m),Muntii Latoritei.
Vedere din cortul meu  spre  lacul vidra

cam pe aici stam cu cortu,am ales sa pozez si borna sa vedeti cam pe unde stam.
De prin cortul meu


2 august.10
Pornim spre statiunea Ranca si transalpina cu gandul sa facem un traseu turistic.
Plec spre traseu dinspre pasul Urdele (2145m)
spre lacul Iezer din muntii Paring.Am mers pe banda rosie pe poteca ce duce spre vf Plescoaia trecand prin saua Mohoru si saua Iezer (2099m).
Cobor sub Vf.Mohoru intalnesc un grup de straini carora i salut si ii intreb "where have you been",ei spun ca au pornit dinspre Petrosani(deci au traversat intreaga creasta a paringului).Dupa un urcus anevoios sub vf Mohoru(2337m).Pornesc din nou pe o vreme frumoasa spre vf Plescoaia.Ajung aproape de el si se vede un lac frumos la margine de padure si jnepenis se numeste Iezer (Lacul  Iezer).Pe aici m-am intalnit cu un grup de straini care aveau un salut specific nu salut,sau "hi" pe engleza ci "ahoi".Lumea de sus e altcumva ,toata lumea te saluta".
Info traseu facut:traseu(dati un click pe link)
Ma intorc inapoi si aflu ca am de facut in total 3 h(dus-intors).
   Ajungem si la Statiunea Ranca unde exista semnal .Locul e perfect pentru o statiune doar ca exista un prea mare dezechilibru intre om si natura.Drumul spre Ranca este unul bun,tot asfalt cu mici exceptii inaintea pasului Urdele(2145m),unde portiunile de drum fac pe placul unui concurs Jeep offroad.Portiunea inainte de pasul urdele este periculoasa din pricina drumului pentru masinile cu garda joasa .Singurul drum asfaltat complet este dinspre Novaci spre Ranca,in sens opus(de la Obarsia Lotrului spre Ranca)  fiind portiuni de asfalt macadam,portiunea fiind mai dificila.
Poze de pe traseul meu prin muntii Paring:


Lacul Iezer ,muntii Paring vazuta din Saua Mohoru

In indepartare dreapta se  vede si Lacul Calcescu (1934m)


Vf.Setea Mare (2365m) vazut din saua  IezerPrin Saua Iezer in spate se vede vf.Setea Mare (2365m)Cobor inapoi spre Transalpina dinspre traseul meu spre vf.Plescoaia (2250m)

dati click pe ea sa vedeti intreaga panorama formata din 3 poze cu creasta muntilor Paring vazuti din saua Mohoru.sectorul de drum Obarsia Lotrului-Statiunea ranca cu mici portiuni neasfaltate prin padure in rest drum e inregula .

Drumul spre Ranca dinspre  Obarsia Lotrului.

Pe acolo se coboara si se ajunge spre pasul Urdele (2145m)Asfaltul spre RancaVf.Mohoru (2337m)Drum in curs de asfaltare spre (pasul Urdele 2145m,muntii Paring)


Statiunea RancaStaiunea Ranca (1600m) vazuta din pasul Urdele (2145m)Statiunea Ranca

o betoniera rasturanta pe marginea drumului.


Pasul Urdele din traseul meu spre saua Iezer.


3 august.10
Stam ultima noapte la lacul vidra dupa ce am venit la Ranca lasandu-ne corturile la lacul vidra.Ne intoarcem spre corturi si le gasim acolo ,deci nu sa furat nimic.
Mergem dimineata la strans de zmeura si fragute,iar pe mai tarziu ne-am propus sa ajungem la barajul  Vidra de la coada lacului traseu in jur de 10( km dus-intors in 2 h)de la 19:00 la 21:00 .
  

Apus pe lacul Vidra

un brad prins din 2 panorame verticale destul de greu de realizat aceste panorame verticale.
Prin padure gasim si piciorul calului (o ciuperca parca pictata ).Statiunea Vidra de la 2 km de lacul Vidra ,parasita parca e din alta lume,ciorile umblau ca la ei acasa prin geamurile acestor vile.
Facem o ocolirea a lacului vidra (1289m) vreo 9-10 km dus-intros pana la baraj si inapoi pe acelasi drum pana la coada lacului.Trecem prin Voineasa si prin Brezoi  si ajungem pe Valea Oltului unde o luam repede spre Rm.Valcea si Curtea de Arges si intram pe transfagarasan si ne campam cu cortu langa cantonul silvic Piscu Negru mai sus cu 20-30 km de lacul Vidraru si la 14 km de Balea lac ,la 5 km de Cabana Capra.Era dupamasa si ploaia sa oprit ,ne instalam cu corturile langa margine de drum la 200 m de complexul de vile cantonul Piscu Negru .De aici exista mai multe posibilitati de acces spre traseele turistice ale Fagarasului,noaptea e linistita,vremea devine mai  buna si putem dormi si noi linistiti.
Drumul spre Balea lac.

Traseul incepe din cantonul Piscu Negru pana la Lacul si Refugiul Caltun ,acest traseu dureaza 3 ore (dus-intors 6-7h cu tot cu poze,pauze).

Info traseu:dati click

Ma trezesc dimineata si imi pregatesc bagajul pentru o tura medie de munte ce duce direct la lacul Caltun (2175m)

Traseul contine o diversitate de natura specifica Fagarasului,diferenta de nivle este una mare:1000 m aprox..Plecarea Piscu Negru (1185m)-Lacul Caltun (2175m)-Portita Caltunului(2195m)-Strunga Doamnei


Traseul imi indica un traseu greu acela cu punct albastru iar dupaia un traseu relativ usor spre paraul Caltun care  curge direct din lacul Caltun intalnindu-se cu paraul Paltinu.
podul trece peste paraul paltinu si urca treptat in Poiana Paltinu de unde se  vede ca trebuie sa urci inca 500-600 de metri prin padure ,jnepenis si pasunea alpina.
Poiana Paltinu (1300m)

Pe undeva prin stanga acelui varf se urca spre lacul caltun.casa celor cu oile prin zona.intram din nou in padure si urmeaza o zona cu jnepenis peste 1 km dupa accea urmeaza golul apin cu stanci sau pasunea alpina.
in stanga se vede vf,Lespezi (2517m)
Urmeaza jnepenisul.


In indepartare se  vede Poiana Paltinu .
Sa terminat si jnepenisul dupa 2 ore si urmeaza inca o ora pana la Caltun.Poiana Paltinu vazuta de sus ,cam de peacolo incep urcusul pana aici.
Muntele Piscu NegruLa o pauzaO marmota pe o piatra ,daca mai aveam zoom o prindeam mai bien da asta e ,sunt rapide si nu prea le poti poza.

Inca un urcus si sunt sus la lacul CaltunInca un 30 de min si sunt la lac.


in dreapta departare se vede vf Negoiu (2535m Al doilea din Tara)


Lacul Caltun (2175m) ,zona e cuprinsa de ceata si bate vantu incat trebuie sa-mi iau geaca cu polar si gluga.Ajung pana sub negoiu si nu pot am de gand sa urc pe el pentru ca era ceata sus si nu vedeam nicio priveliste


in spatele pozei se vede Portita Caltunului (2195m)


Un grup merg pe creasta spre balea ,cred ca mai au 5 ore.vf.Negoiu (2535m)
vazut cu zoom de langa Caltun mai erau 2 ore pana la el.

Refugiul Caltun si un cort langa lac ,numai un cort pentru ca multi nu prefera cortul aici din cazua vantului .Sunt amenajate locuri speciale pentru corturi cu pietre in jurul cortului de 20-30 de cm.Traseul spre portita Caltunului.


Lacul Caltun (2175m)vazut din Portita Caltunului (2195m)


Vf.Negoiu pe mijloc,departarePanorama de langa Strunga Doamnei (la 1 ora departare de vf.Negoiu).
vf.Negoiu(2535m) in ceataZona de langa strungiMuschi intins pe unele pietreStrunga Doamnei si un turisti care se  incumeta sa o urce,urcam si eu daca nu era ceata sa pot vedea ceva nu numai vf.Negoiu.

Altii incerc varianta mai usoara ca timp si mai grea ca dificultate prin strunga Dracului unde ai de trecut o portiune de lanturi .Inapoi spre Portita Caltunului pe banda rosie .


Niste turisti se pregateau de marea incercare strunga dracului.


In indepartare se vede Portita Caltunului dinspre Strunga Doamnei
Turnurile Laitei6 august.10-Balea lac(2044m)-Saua Caprei(2315m)-Vf.Iezerul Caprei (2417m)-Lacul Capra-Cabana Capra.
Pe masura ce urcam spre sa(2315m)a trebuit sa imi pun si gluga de la geaca din cauza vantului.Ajuns is saua Caprei ma pornesc spre Vf.Iezerul Caprei (2417m)(un vant naprasnic si o ceata densa acopera zona).
Stau 30 de min in vf privesc ,mananc un sandwich si glucoza si cobor spre lacul capra ,de aici urmez traseul pe banda albastra pana ce da in drum cu transfagarasan.info traseu:traseul dati click pe link
Balea lac
Vedere Transfagarasn sudic sau Valea Balei ce da in satul Cartisoara.
Lacul  capra (2241m)  vazut din saua Caprei(2315m)
Balea lac si ceata densa la altitudini peste 2000m

Vf. Iezerul Caprei (2417m)cu o ceata deasa  pe el.
Lacul capra locul perfect de campare din cauza locului de langa lac care are forma unui platou,deseori vezi peste 10 corturi.

aproape de vf.Iezerul Caprei (2417m)
foarte aproape de varf.
Pe varf ,savuram momentul ,pacat de ceata.
Pentru 2 sec am vazut si eu lacul capra ,ca atat ma lasat ceata.
Lacul caprita in stanga iar lacul capra in dreapta.
vf Iezerul Caprei in stanga
Traseu Banda albastra spre cabana capra
stanca pe langa poteca spre cabana Capra.
O parte din drum de pe poteca
Valea Caprei si Transfagarasanul nordic
Oi pe poteca
M-am intalnit cu un om pe vf.Iezerul Caprei care spunea ca merge spre vf.Negoiu desi ceata nu se lasa.

Dupa 2-3 ore i conving pe parinti sa vina cu mine pana in poiana paltinu(3 km dus-intors 1h)traseul continua pana unde urcasem eu la caltun noi ne-am oprit in poiana unde ni se deschide o priveliste asupra varfurilor de pe crestele muntiilor Fagaras
 
vf laita(2397m)
7 august.10-ultima zi,ultimul traseu prin Fagaras
Cabana Capra(1585m)-Caldarea Fundu Caprei-Fereastra Zmeilor(2170m)
Traseul e usor ,cel mai usor din masiv marcat cu triunghi galben,Ajuns aproape de fereastra zmeilor care e un gol intr-o formatiune calcaroasa .Din Fereastra zmeilor se poate merge spre lacul podragel 3-4h.Am facut cateva poze sus ,bateriile mi s-au terminat si tot le schimbam sa mai prind cate o poza .Atunci cand cobor din fereastra zmeilor ma opresc la refugiul fereastra zmeilor unde pot dormi in conditii normale vreo 10 oameni pe izoprene si saci de dormit.Langa refugiu cred ca se face o noua constructie(pentru ca se vede inceputul ei).
traseul incepe cu un drum pietruit dupa accea se ingusteaza si devine poteca pana ajungand pana in creasta fagarasului

vf.Lespezi(2517m) vazut de la mare distanta.

Refugiul Fereastra Zmeilor

In indepartare se vede fereastra zmeilor

o raza de lumina 

creastra arpaselului in spate .
din pacate mi s aterminat stocul de bagat poze asa ca o sa vedeti pozele cu refugiul pe niste linkuri
Dupa toate aceste ture am vazut ceata,oameni prietenosi creste,lacuri dar nu ma prins nicodata ploaia,desi aveam de toate cu mine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu